Vanja Cullen – CULLEN WINES

2019 Australian Woman in Wine Winemaker of the year
2019 Australian Winemaker of the year
2017 Diana Madeline the best wine in Cabernet category
2022 Viticulturist of the year

50 GODINA CULLEN WINES

Cullen Wines, jedna od najstarijih i najodlikovanijih vinarija Zapadne Australije, ove godine slavi svoj 50-ti rođendan. Dr. Kevin i Diana Cullen osnovali su Cullen Wines 1971. godine, vinariju koja je izgradila ogromnu reputaciju za biodinamička vina, koja svake godine primaju najveće svjetske nagrade.

Njihova najmlađa kćerka Vanya preuzima vinariju 1989. godine, a već 2000. godine Quantas joj dodjeljuje titulu najboljeg vinara Australije, prva žena Australije i prva vinarija Zapadne Australije koja se kiti tom titulom.

2019.godine, Vanya slavi 30 godina na čelu vinarije i iste godine osvaja dvostruku titulu: “Australian Woman in Wine Award and James Halliday Wine Companion Award”.

Vanya je predstavila organsku proizvodnju u vinogradima 1998. a onda 2004. cijeli posjed je dobio biodinamički certifikat. Odana svojoj filozofiji “KVALITETA, INTEGRITET I ODRŽIVOST”, jedina su vinarija sa negativnim ugljičnim otiskom u regiji, vinarija koja apsorbira više ugljika no što ga emitira u atmosferu. Sva vina koja proizvode su iz njihovih Cullen i Mangan položaja koji se nalaze u Willyabrupu, subregiji Margaret River. Za samu proizvodnju vina, Vanja voli reći: “U vinariji vina se sama prave. Mi ne dodajemo niti kvasce niti kiseline, i kao takva su iskrena ekspresija terroira.”

Perjanica im je svakako ‘Diana Madelaine’ Cabernet Sauvignon, za mnoge jedno od najboljih crnih vina Australije. Cullen Vineyard Sauvignon Semillon je vino od starih loza sa Cullen položaja koje je odležano u francuskom hrastu i Mangan East Block, blend Petit Verdot i Malbec sa superiornijeg, istočnog dijela Mangan položaja.