Pieropan vina – novo u Enozoiku

Pieropan vinogradi pokrivaju područje od 58 hektara i nalaze se na kamenitim obroncima Soave Classica.  
Obitelj Pieropan bavi se proizvodnjom vina već od kraja 19.st. Bili su prvi koji su su stavili ‘Soave’ na etiketu i to ranih 30-tih godina. Nino Pieropan preuzeo je vinograd od svoga oca 1970.god. i bio je prvi vinar koji je stvorio Cru položaj Soave, ‘Calvarino’ 1971. godine. Njegova dva sina Andrea i Dario naslijedila su vinograde 2017.god. prije nego se Nino razbolio i nažalost preminuo u travnju 2018. Od 2015. pa nadalje, sva vina u Pieropan lepezi su organska.

Soave Classico je izuzetno atraktivno, parfumirano  i prekrasno definirano vino, sa aromama bijelog cvijeća i citrusa te nagovještajem badema na završetku.

Pieropan je najpoznatiji po svoja dva cru položaja:  ‘Calvarino’, u posjedu obitelji još od 1901. koji leži na klasičnom vulkanskom bazaltu Soave Classica, dok je. ‘La Rocca’, uz sami dvorac/utvrdu (La Rocca), jedini izdanak na vapnenačkom dijelu toga područja. La Rocca, fermentirana u 500 litarskim bačvama, izuzetno je bogata i markantna, dok Calvarino nema dodir sa hrastovim bačvama, vrlo je mineralan i podsjeća na vrhunski Chablis.
Oba vina su dostupna u prekrasnim ručno pisanim magnumima.

Iako  prepoznatljivi po svojim bijelim vinima,  obitelj Pieropan imaju i neke od ponajboljih Valpolicella i Amarone vina sa svojih 16 hektara u Val d’Illasi (zapadno od Soave Classica) koji je u njihovom vlasništvu od 1999.

Vinograd se nalazi na 400m nadmorske visine, i upravo zbog toga vina iz ovog vinograda imaju specifičan eteričan karakter. Njihova ‘Ruberpan’ Valpolicella Superiore je svježa, aromatična i atraktivna, dok je ‘ Vigna Garzon’ Amarone podjednako elegantno i aromatično, veoma kompleksno te sa velikim potencijalom za odležavanje.