Prepoznatljivi otisak Serralunge

Već gotovo 15 godina se divimo Massolino vinima, pa birajući proizvođača iz ove regije za naš portfolio, nismo previše dvojili oko svog izbora. Tradicionalna u izričaju, ova vina predstavljaju samu esenciju terroira Serralunge te posjeduju ono što pijemontezi zovu anima – duša.

Osnovana 1896.g. od strane Giovannia Massolina, vinarijom danas upravlja četvrta generacija obitelji na čelu sa Francom i Robertom, obojica enolozi sa ogromnim iskustvom. Njihova najveća komparativna prednost su naravno vlastitih 23 ha pod vinovom lozom u (većinom) Serralungi, uključujući prestižne cru pozicije poput; Margheria, Parafada te legendarna Vigna Rionda. Kažemo ‘većinom’ jer Massolino posjeduje komadić slavnog cru vinograda Parussi u podregiji Castiglione Falletto.

Serralunga, smještena na istočnom rubu Barolo DOCG zone, proizvodi neka od najdugovječnijih i najkompleksnijih Barola. Vina često posjeduju intenzitet savršeno dozrelog Nebbiolo grožđa kao i izvanrednu mineralnost koja s jedne strane pripitomljuje urođenu taninsku rigidnost sorte a s druge daje stanoviti željezni pečat u infantilnoj fazi. Kao što Franco Massolino često voli spomenuti da stil Serralunga Barola izvire tek nakon 20-25 godina;”to je taj unikatni otisak Serralunge“.

Grožđe za njihov klasični Barolo dolazi sa većinom mlađih nasada Nebbiola, sa 4 čuvene cru pozicije (Margheria, Parafada, Vigna Rionda i Parussi). Nakon 30 mj. provedenih u velikim neutralnih hrastovim bačvama vino provede godinu dana u boci prije nego što izađe na tržište. No njihovi cru položaji daju iznimno male godišnje edicije te su stoga vrlo traženi diljem svijeta.

Margheria, vinograd površine 1,5ha, nalazi se na nadmorskoj visini od 450 m. U tlu dominira vapnenac sa priličnim udjelom pijeska. Tradicionalne ekspresije no ipak svjež, strukturiran i pristupačan. Pjeskovita komponenta naglašava voćne elemente i eleganciju u konačnom vinu dok kombinacija tradicionalne vinifikacije i moderne tehnologije rezultira uratcima koji nisu samo pristupačni u svojoj mladosti nego su također dizajnirani da odležavaju na iznimno duge staze. Vino odležava min. 30 mj. u velikim hrastovim bačvama nakon čega slijedi godinu dana u boci prije puštanja na tržište.

Parafada, površine 1,13ha, se smjestila na 330 m. nadmorske visine. Kredasto, laporasto tlo u kombinaciji sa vinogradima južne ekspozicije daju izvrsnu kvalitetu grožđa koje uspije u potpunosti dozrijeti čak i u hladnijim godištima. Vino je dozrijevalo u 500-700 L velikim bačvama te djelomično u baricima (225 L) tijekom 30 mj. Još jedna godina u boci i vino je spremno za izlazak na tržište.

Vigna Rionda, vinograd površine 2,3ha situiran je na 330 m. iznad morske razine dok brežuljci Castelletto se ponašaju poput prirodnog štita od sjevernih vjetrova. Mješavina lapora i vapnenca u kombinaciji sa specifičnim mikroklimatom omogućuje proizvodnju vina koja posjeduju optimalni balans strukture, arome i delikatnosti koju je gotovo nemoguće imitirati. Uvijek izlazi u verziji Riserva što u kontekstu dozrijevanja znači 3,5 g. u velikim bačvama od slavonskog hrasta te potom još 2,5 g. u boci.

Parussi je jedini vinograd obitelji Massolino koji se nalazi u Castiglione Falletto podregiji. Vinograd površine svega 1,13ha i prosječne starosti 40 g. smjestio se na 300 m. iznad razine mora. Njegova jugoistočna do jugozapadna inklinacija te idealna pozicioniranost na samom vrhu brda garantiraju izuzetnu kvalitetu grožđa koje posjeduje taninsku strukturu i izražajnost tako tipičnu za Castiglione Falletto.

Obzirom da smo zašli u Studeni a time i u sezonu tartufa, smatramo da su ovi gastronomski dragulji idealna kombinacija u ovim hladnim danima.

Živjeli!