Pjenušavi noviteti

VINSKE MUŠICE SAŠE ŠPIRANCA:
Pjenušavi noviteti koji su vrijedni pažnje!

Na domaćoj se vinskoj sceni pojavilo poduzeće od kojeg ljubitelji vina imaju velika očekivanja, a zahvaljujući njima sada su dostupna iznimna vina i vrhunski pjenušci.

Domaća vinska scena od prošlog je tjedna bogatija za Enozoik, vinsko trgovačko poduzeće od kojeg imamo velika očekivanja. Njen osnivač, Dražan Šunjić, vinski je ekspert porijeklom iz Mostara koji je cijeli svoj radni vijek proveo u Londonu, prvo na poziciji sommeliera, a kasnije uspješnog vinskog trgovca koji je radio za neke od vodećih britanskih vinskih distributera poput Liberty Wines ili Coe Vintners. Uz redovni je posao našao vremena i potrebe da diplomira na WSET-u, najvećoj vinskoj školi na svijetu, te je danas tamo i predavač s certifikatom za držanje tečajeva na području Hrvatske, BiH i Srbije. Svoja iskustva i stotine kontakata koje ima u vinskom svijetu, a koji se protežu od Australije, preko Europe do Čilea i Argentine odlučio je podijeliti i s hrvatskim vinoljupcima. U portfelju ponude je okupio cijeli niz enoloških poslastica koje će bolji sommelieri itekako znati cijeniti. Primjerice, jedna od najvažnijih akvizicija u portfelj novoosnovane trgovine je šampanjerija Charles Heidsieck, pravi dragulj šampanjske scene koja po prestižu i broju osvojenih nagrada za svoja pjenušava vina nadmašuje gotovo sve konkurente.

“Champagne Charlie”, kako popularno zovu ovu vinariju širom svijeta, je samo na International Wine Challangeu (IWC) u Londonu čak 15 puta osvojila titulu proizvođača pjenušaca godine – “Sparkling Winemaker of the Year”, a koli- čina ukupnih osvojenih zlatnih medalja i trofeja teško da se može izbrojati kroz godine sudjelovanja. Charles Heidsieck je omiljeni izbor upućenih sommeliera, kao i što je vinarija sličnog naziva ali sasvim drugog vlasništva, Piper Heidsieck, omiljeni izbor upućenih nabavljača u supermarketima. Osim prestižnog “Champagne Charlieja” ekipa iz Enozoika, a osim Dražana se tu nalazi i jedan od najtalentiranijih studenata WSET-a u Hrvatskoj – Vjeko Stojišić, pobrinula se i za neke druge zaista izvrsne pjenuš- ce iz ostalih slavnih regija svijeta, zbog čega smo današnju kolumnu posvetili upravo tom dijelu njihove ponude. Franciacorta iz Lombardije u Italiji je takozvana rezervna Champagnea, dakle vino stilski najsličnije šampanjcu kad dolazi iz neke druge regije (doduše, do najnovijeg doba engleskih pjenušaca). Iz Franciacorte je Enozoik doveo također jedno od njegovih najvažnijih imena, vinariju Bellavista, koju je vinski kritičar Don Winkler na Winereview.com proglasio najboljim proizvođačem pjenušaca na svijetu izvan Champagne, a i brojni drugi kritičari će se složiti s njim.

Iz Engleske, koja je nova vru- ća stvar na vinskoj sceni kad su u pitanju pjenušci, dovedeni su legendarni Nytimber i potpuni novitet Bride Valley u vlasništvu čuvenog Stevena Spurriera, počasnog glavnog urednika magazina Decanter te osnivača natjecanja DWWA, i njegove supruge. Iz Italije su odabrali još jedan cijenom vrlo pristojan Prosecco Ca’ di Alte da malo popravi ponudu oceana mediokritetnih Prosecca koje nalazimo na domaćem tržištu. Ponuda mirnih vina ništa ne zaostaje kvalitetom za pjenuš- cima, s posebnim naglaskom na Italiju i imena Massolino, Fontodi i Franz Haas, a iz Francuske i Njemačke odabrali su neke vinarije s izvrsnim omjerom cijene i kvalitete, osobito jer su u pitanju poslovično skupi Burgundija, Rheinhessen ili Mosel. Konkurencija ima razlog za brigu i preispitivanje vlastitih ponuda, a mi potrošači se možemo nadati uzbudljivoj jesensko-zimskoj sezoni u boljim restoranima i vinotekama.

jutarnji.hr