Najbolje ocijenjeni Sauvignon Blanc u povijesti Decanter-a

U Decanter-ovom izdanju za Kolovoz 2017, berba 2016 Tinpot Hut Marlborough Sauvignon Blanc-a osvojila je najviše ikad dodijeljene ocijene nekom Sauvignonu — skoro pa savršenih 98 bodova. Prije toga, nijedan Sauvignon Blanc iz bilo kojeg kraja svijeta nije bio ocijenjen kao “izvanredan” od strane ovog prestižnog britanskog časopisa. Ono što uistinu zapanjuje jest činjenica da ovo savršenstvo možete kupiti i kušati za svega 110 kn.

Decanter-ov žiri, sastavljen od najeminentnijih vinskih autoriteta,od čega su tri najrelevantnija vinska eksperta za Novi Zeland; Melanie Brown, Bob Campbell MW i Cameron Douglas MS, gotovo poetično i unisono ovom Sauvignonu tepaju epitetima poput “koncentriran, balansirani amalgam slojevitosti i stila, nenadmašne čistoće aroma i preciznosti.” Decanter nije usamljen u svom veličanju — International Wine Competition mu je već dodijelio nagradu “Blue Gold & Top 100” u Sydney-u. Drugim riječima, suci pri Sommelier Wine Awards u Velikoj Britaniji su istaknuli: “Filigranskom preciznošću usklađen tim sommeliera nastavlja kititi na slijepo (Tinpot Hut) zlatnim medaljama, godinu za godinom, berbu za berbom što je uistinu izvanredna posveta vinogradima i enologu.

Tinpot Hut-ov vlasnik i enolog Fiona Turner artizanalnom umješnošću kreira izuzetna vina iz svog Home Block vinograda, podignutog 2005.-e godine u Blind River -u— najnovijoj podegiji u Marlborough-u, visoko hvaljene kao područja koje brzo stječe reputaciju najbolje mikrolokacije u cijeloj regiji. Snažni vjetrovi i prilično hladno vrijeme tijekom vegetacijske sezone, u kombinaciji sa jedinstvenom brežuljkastom konfiguracijom terena, rezultiraju ekstremno malim prinosima a time i posljedično super koncentriranim grožđem. Berba 2016 je iznjedrila savršenu kombinaciju stasalih loza i odličnih vremenskih uvjeta, što je na kraju i urodilo sa Decanter-ovih gotovo nestvarnih 98 bodova.