[04-Apr-2021 18:55:01 Europe/Zagreb] PHP Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function add_action() in /home/hostelma/enozoik.com/wp-content/themes/wineshop/includes/theme.options.php:36 Stack trace: #0 {main} thrown in /home/hostelma/enozoik.com/wp-content/themes/wineshop/includes/theme.options.php on line 36 Budućnost hrvatskog vinarstva je sigurna... - Enozoik WineShop
Budućnost hrvatskog vinarstva je sigurna…

KOSOVEC

U travnju ove godine posjetili smo mladog Ivana Kosoveca, koji nas je iskreno “oborio s nogu”. Čuli smo jako lijepih stvari, ali takvu energiju i samouvjerenost, bez trunke arogancije, uz izvanrednu kvalitetu vina, nismo očekivali.

OPG Ivan Kosovec se nalazi na obroncima Moslavačke gore, u Popovači.  3ha vinograda na 200m nadmorske visine, na jednom od najljepših vinogradarskih položaja u Moslavini. Autohtona sorta Škrlet dominira sa 1ha, dok ostala 2ha čine Chardonnay, Frankovka, Zweigelt i Crni Pinot. Uzgoj i obrada vinograda temelji se na ekološkim principima i tehnikama, bez upotrebe umjetnih gnojiva, insekticida i herbicida.

Na mjestu gdje je danas vinograd, Ivan je prvo morao iskrčiti 3 ha djevičanske šume, kako bi osigurao prostor za organski uzgoj vinove loze. Sam podrum, u vidu nadograđene drvene tradicijske kurije, datira iz 1835. g., a Ivan ju je restaurirao u svrhu održavanja kulturnog naslijeđa. Proizvodnja vina se temelji na prirodnoj kvaliteti grožđa, bez ikakvih korekcija i intervencija u mošt ili vino, dok se vrenja provode spontano sa autohtonim kvascima. Takvim pristupom se želi vjerno prenijeti određene specifičnosti tla, odnosno vinogradarskog položaja, te odlike pojedine berbe i sorte što rezultira originalnim, iskrenim i prirodnim vinima.

Ono što smo zatekli u butelji je odlično, ono što smo kušali u podrumu je još bolje, a tek ono što ćemo kušati za 10-20-30 godina…zapravo se ne usuđujemo ni pomisliti o tome.

Više o Kosovec vinima možete naći na ovom linku:
https://www.enozoik.com/product-tag/kosovec/

 

Telefon: +385 97 612 7722
OIB: 57407254496
Enozoik Wineshop
Bisacka 12, Zagreb