Bruno Rocca, Barbaresco

Bruno Rocca, Barbaresco

Iako Hrvatska jos nije “savladala” sortu Nebbiolo, ne želimo propustiti priliku da vam predstavimo vina Bruno Rocca-e. Ako pitate nas, u Enozoiku, koja vina koja bi nosili sa sobom na pusti otok, među top 3 bila bi vina od sorte Nebbiolo, a pogotovo njeni klasici: Barolo i Barbaresco.
Na prekrasnim brežuljcima, oko sela Barbaresco, obitelj Rocca se bavi vinogradarstvom još od početka 19. stoljeća. 1958. godine obitelj kupuje jedan od najprestiznijih Cru vinograda “Rabaja”, a 1978. Bruno Rocca postaje vinar te osniva vinariju. Danas, njegov sin Francesco je preuzeo skoro sve poslove u vinariji i vinogradu, dok je kćer Luisa zadužena za prodaju i komunikaciju s kupcima.
Manji dio, od 15ha organskih vinograda u vlasništvu obitelji, čine sorte Barbera i Chardonnay, dok je većina pod Nebbiolom.

Bruno Rocca Nebbiolo etikete čine village Barbaresco, te Cru položaji Barbaresco “Rabaja” i Barbaresco “Curra”.
Barbaresco je kupaža različitih vinograda, koji se nakom fermentacije prirodnim kvascima odležava u starijim barrique bačvama do 16 mjeseci, te još godinu dana u butelji prije izlaska na tržište.
6,000 butelja, kolika je ukupna proizvodnja Barbaresco “Rabaja”, proizvodi se od starih loza sa jednog od najcjenjenijih Cru položaja Barbaresca. Vinifikacija je u inoxu, a odležavanje prvih 10 mjeseci u velikim bačvama slavonskog hrasta, te potom još 10 mjeseci u francuskom barriqueu.