Australska legenda!!!

John Duval je jedan od najnagrađivanijih enologa u svijetu. Odrastao na farmi u Južnoj Australiji kao treća generacija vinogradara u obitelji, njegov vinski put je bio predestiniran. Međutim, tek je tijekom 28 godina dugog staža u Penfoldsu njegova strast za slavnim vinima iz Barossa Valley istinski procvjetala. Kao glavni winemaker i kustos globalno najpoznatijeg australskog vina, kultnog Grangea, svojim umijećem i virtuoznošću pozicionirao je Penfolds kao jednu od napoznatijih vinskih kuća u svijetu. Brojna priznanja i nagrade uključuju prestižne titule poput “UK Wine and Spirit Competition’s International Winemaker of the Year”, “Red Winemaker of the Year” (dvaput) te kao laureat renomiranog časopisa Wine Spectator “Wine of the Year”. 2002. g., John je krenuo s vlastitim projektom lansirajući svoju liniju vina pod nazivom John Duval Wines, za koja je inspiraciju pronašao u starim, nisko prinosnim vinogradima u Barossa Valley. Implementirajući tradicionalne tehnike s minimalnom intervencijom, kako u vinogradu tako i u podrumu, Johnova vina minucioznom preciznošću reflektiraju slojevitost, tipicitet i izražajnost specifičnog terroira čuvene Barossa Valley.

Plexus je njegovo prvo vino koje je svoju prvu berbu ugledalo 2003. g. te je satkan od tri najznačajnije sorte koje uspijevaju u Barossi – Shiraz, Grenache i Mourvedre. Shiraz dolazi iz vinograda u Stockwell, Light Pass i Krondorf podregijama, dajući vinu očaravajuću dubinu i težinu na nepcu. Grenache potječe od 50 do 60 godina starih grmolikih loza u podregiji Roland Flat, unoseći izvanrednu aromatiku zajedno sa mekoćom i bogatstvom na nepcu, dok Mourvedre, također iz starih (najstariji trsovi broje i preko 100 ljeta) grmolikih vinograda u Light Pass i Krondorf subzonama obogaćuju vino tipičnim začinskim elementima i odličnom taninskom strukturom.

Entity vuče podrijetlo sa starih panjeva Shiraza u podregijama Krondorf i Marananga na sjeveru donoseći strukturu, dubinu i koncentraciju dok manji dio iz hladnijih dijelova Eden Valley na istoku uspijeva očuvati prijeko potrebnu eleganciju.

Eligo je 100% Shiraz. Eligo utjelovljuje najbolju selekciju recentne berbe gdje se koriste najbolje dozreli grozdovi Shiraza iz vinograda u Barossa Valley i Eden Valley regijama.

“At the very pinnacle of quality and high standards rest a core of well-known names (including) John Duval. With 35 years in the winemaking business under his belt, nearly 30 of which were spent making Grange and developing the RWT label at Penfolds, John Duval is a bit of an Australian wine legend.”

Robert Parker’s The Wine Advocate (2010)